Volle agenda? Voorkom dit door deze 4 simpele stappen:
14 januari 2017 

Volle agenda? Voorkom dit door deze 4 simpele stappen:

Het gevoel van een té volle agenda kan je het gevoel geven dat je kopje overstroomd.

Ik sprak laatst een vrouw en haar verhaal inspireerde me. Ze schetste namelijk een o zo bekend beeld:

Ze heeft een baan waarvoor ze naar het buitenland reist. Terug in Nederland neemt ze opdrachten aan om prachtige feestelijke taarten te bakken. Naast haar drukke gezinsleven met een man die ook reist en twee kinderen (waarvoor dus opvang geregeld moet worden als ze weg zijn) heeft ze ook nog de zorg over haar vader die met allerlei gezondheidsproblemen kampt. Al met al heeft ze vooral het gevoel dat ze een te volle agenda heeft.

‘Ja’, zei ze tegen me ‘en dan zit ik soms in de auto te huilen of te schreeuwen’. En waarschijnlijk, maar dit vertelde het verhaal niet, voelt ze zich naar ALLE betrokken partijen schuldig over haar gestreste gedrag. En JA er zijn technieken om die stress te voorkomen en zo dat schuldgevoel los te laten. Deze 4 stappen volgen verderop in dit artikel.

Work-life balans

Een work-life balans, bestaat dat wel? Het geschetste beeld is denk ik voor veel vrouwen een herkenbaar beeld. En uiteraard kan ik me voorstellen dat ook mannen last hebben van te veel taken waardoor ze het gevoel hebben aan alle kanten te kort te schieten. Maar heel eerlijk zijn het naar mijn mening voornamelijk de vrouwen (eigenlijk moeders) die altijd op zoek zijn naar een work-life balans.

Ik denk dat dit een ‘practice for life’ is. Sommigen beweren dat er niet zoiets is als een work-life balans. Ik denk dat je er altijd naar moet blijven streven. Perfect zijn we geen van allen, eerder studenten van het leven.

Ten eerste, als jij ook wel eens denkt dat alles je teveel wordt, je bent niet alleen. (het woord stress is niet voor niks zoveel gebruikt 😉 )
Ten tweede, vind ik het prachtig om te zien dat vrouwen (en mannen!)  zoveel combineren in één leven.
En ten derde, (en ja dit is een moeilijke dat weet ik maar al te goed ;-)) eigen zuurstof masker eerst!!! Als jij omvalt, dan valt je hele systeem om.

De meeste mensen zijn zich wel bewust van hoe de situatie is, maar hieronder kan je 4 simpele stappen lezen die er ook daadwerkelijk voor gaan zorgen dat jouw kopje niet meer overstroomt van een gevoelsmatige volle agenda!

4 simpele stappen om stress te voorkomen

Hieronder deel ik vier zeer toepasbare strategieën die je kunnen helpen met het voorkomen van stress als ook jij het gevoel hebt dat een volle agenda jouw kopje dreigt te overstromen!

1. Je mindset

De vrouw die ik sprak zei me: ‘ja, ik weet dat ik er slecht tegen kan als ik een te volle agenda heb dus ik plan al bewust niet teveel in’.

Heb jij ook deze overtuiging? Dan denk ik dat je kan beginnen met aan deze overtuiging te sleutelen. Kan je er écht niet tegen of heb je jezelf dat vaak genoeg verteld dat het ook daadwerkelijk zo is? Want weet je wat het is met focus?

Misschien heb je wel eens een race- of slipcursus gedaan? Zo niet dan vertel ik je nu wat ze tegen je zeggen. Als je je op de muur focust dan rij je er tegenaan met je auto. Kijk door de bocht met de weg mee want daar is je focus op.

Dus probeer jezelf af te vragen wie zou je zijn zonder die overtuiging? Probeer er doorheen te denken: wie je zou zijn zonder die druk dat je niet tegen een volle agenda kan?

2. Doorbreek je patronen

Vaak hebben mensen met hun partner na een jaar of tien in een relatie steeds terugkerende discussies. Dat zijn patronen. Zo ook bij jezelf en je denkpatronen. Als de vrouw die ik sprak in de auto zit, gaat ze waarschijnlijk zitten malen over wat ze allemaal nog MOET.

Herken je dit? Let er dan de volgende keer op wat je doet met je lichaam als je start met malen. Gaan je schouders naar beneden? Hoe staat je gezichtsuitdrukking? Klem je je kaken op elkaar, knijp je in de handen? Wat het ook is, probeer te ontdekken wat het is dat je lichaam doet als je je taken begint te overdenken.

NU is het belangrijk dat je dát patroon doorbreekt. Dus door je schouders even los te schudden, je kaken los te maken en je handen te ontspannen. Als je een wat uitbundiger persoon bent, kan je het ook doorbreken door een hele bizarre tekst tegen jezelf te zeggen, hardop! Ik ben een tijger en ik heb geen knalpaarse regelaarzen aan! (bedenk maar wat) Herhaal die zin een paar keer, steeds uitbundiger! Dan heb je je patroon ook doorbroken.

Hou je jezelf voor de gek? Misschien, maar het helpt. Het heeft namelijk helemaal geen enkel nut om je problemen of uitdagingen over en over en over te denken. Het is namelijk niet zo dat je door erover te malen iets verwerkt. Beter is je te richten hoe je het kan verbeteren. En ik snap het. Soms zijn er uitdagingen zoals ziekte, die je niet á la minuut kan verbeteren. Maar er is altijd een betere weg, een minder zwaar belastende weg. Een weg naar een meer succesvol leven. Dat waar je aandacht op vestigt, groeit. Dus vestig je aandacht op de verbetering, op de toekomst in plaats van op het huidige als het huidige niet naar je zin is althans.

3. De 90 seconden regel

Deze strategie probeer ik nu ook met mijn kinderen want ja ook MIJN kopje stroomt wel eens over!

Deze derde techniek heeft alles te maken met gedachten. Gedachten zijn namelijk niet uniek, die zweven rond als een soort bron van energie. Als je dit een te zweverige gedachte vindt, vergelijk het met een televisie met verschillende zenders. Je kan ‘intunen‘ op de ene zender of op de andere zender.

Heel veel mensen realiseren zich dit niet maar dit is met gedachten precies zo. Dus als je een gedachte op voelt komen, probeer hem dan te zien aankomen…. En dan voorbij te laten gaan.

Misschien is het de eerste keer dat je dit probeert geen 90 seconden maar wel 10 minuten. Vergelijk het maar met een spier die je traint. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je er in wordt.

4. Leeg het kopje tijdig

En dan de vierde en laatste tip. Als je kopje op overstromen staat dan moet je zorgen dat je hem tijdig leegt. En ik weet hoe makkelijk dit klinkt en hoe lastig dit onderdeel is. Maar plan iets in waar je van oplaadt, waar je dat kopje mee leegt. Al is het een lekker bad of een yoga les. Misschien kan je proberen te mediteren, een boek lezen of ga een stuk wandelen of fietsen. Plan het in net als eten en slapen. Zorg dat het een must is.

Dit waren mijn vier tips voor het voorkomen van het overstromen van je kopje!

Ik heb over deze 4 stappen ook een video gemaakt, als je het leuk vindt kan je die bekijken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen