4 Tips om tijd te winnen door productiever en gefocust te werken

4 Tips om tijd te winnen door productiever en gefocust te werken

In deze blog wil ik het heel graag hebben over TIJD. O precious time, if we could only turn back time. Nee, helaas dat kan niet.

Waarom is het dat sommigen van ons zoveel gedaan krijgen in één leven terwijl anderen daar big time in falen? Iedereen krijgt per dag dezelfde hoeveelheid tijd op haar of zijn bordje. En alle super apparaten zoals de smartphone en tablet zijn ontwikkeld om ons meer tijd te schenken omdat we zo effectiever zouden kunnen werken.

Waarom is het dan zo dat we drukker dan ooit zijn? En waarom zijn begrippen als ‘gettingthingsdone’ en the four hour workweek zo populair?

Een tijdje terug werd ik door een vriendin op een interessante documentaire gewezen. De documentaire heet “what makes you click” en ging eigenlijk over de beïnvloedbaarheid op internet en hoe ze dit middels A/B testing kunnen waarnemen. Dus de marketing van commerciele psychologie.

Het interessante wat ik in deze documentaire tegenkwam, was dat er vrouw onderzoek had gedaan naar de verslavende werking van fruitmachines en ze ontdekte tijdens dat onderzoek dat er ongelofelijke vergelijkingen zijn in het gedrag van mensen die gebruik maken van een smartphone versus mensen die spelletjes spelen achter een fruitmachine. Bij een fruitmachine druk je op een knop en heel af en toe heb je beet.

Met je smartphone in het eigenlijk net zo, vaak is er niks op te vinden, maar toch hebben we de hele dag door de neiging om onze telefoon te bekijken om te zien of we een bericht hebben ontvangen, of een nieuwe post is gedaan, of we likes en comments hebben gehad etc. Dit zorgt er voor dat we continue het scherm refreshen, en dit heeft heel erg veel weg van de verslavende werking van op de knop drukken van een fruitmachine.

Herken je dat gevoel dat je op refresh klikt en dat na 2 seconden weer doet en dan denkt: waarom deed ik dat? Ik heb het toch net al gerefreshed? Of dat er zo weer een uur voorbij is gevlogen? Mocht je nu bewust worden van je gedrag en in paniek raken, maak je niet druk want er is hoop!

Dus hoe win je tijd?

Ik ga in deze blog 4 steppen geven om je leven beter de organiseren, zodat je tijd wint en het kunt besteden..

Stap 1
Ten eerste zet alles wat je kan afleiden tijdens je werk voor zover dat het dat toelaat natuurlijk uit óf automatiseer antwoorden. Dit kan natuurlijk ik je voicemail en in je email, maar je kan ook als je gebeld wordt en je klikt dat gesprek weg automatiseer dat er een whatsapp wordt verstuurd.

Stap 2
Ga in blokken werken. Het is zoveel effectiever als je in dagdelen aan taken werkt in plaats van steeds kleine stukjes werk.Ben ik hier goed in? Sommige dagen beter dan andere. Maar ik ben me er altijd van bewust en ik wordt elke dag een stukje beter.

Stap 3
Het boek the 4 hour workweek van Timothy Ferriss geeft ook antwoord op de vraag hoe je beter je tijd kan indelen. Volgens Tim is er epidemie aan mensen die ruim over de honderd keer per dag op de refresh button van hun email drukken. Thats insane!!!

Wat je volgens hem moet doen is eerst loskomen van het feit hoe je nu bent en leeft. Je kan starten met uitrekenen hoeveel uur je daadwerkelijk werkt en wat je verdiend. In sommige beroepen of voor sommige ondernemers is veel uren draaien zo normaal geworden dat het overzicht van hoeveel je verdient verdwenen is.

Kijk dus niet naar wat je op jaarbasis verdient, maar reken het het terug naar het werkelijke bedrag per uur.

Stap 4
Onderzoek van onder andere de universiteit van Californië toont aan dat we gemiddeld 11x per dag geïnterrumpeerd wordt tijdens werk door telefoon, door e mail of medewerker/collega.

Deze onderbrekingen duren samen gemiddeld 2,1 uur van je tijd. Bovendien duurt het ook altijd weer even voor je volledig terug in je focus bent. Je kan je voorstellen wat het met je tijd doet als je daar anders mee omgaat. Om tijd te winnen en gefocust aan de slag te gaan, is het essentieel om de smartphone opzij te leggen en de meldingen daarvan uit te schakelen. Ook het steeds bekijken van de mail is nergens voor nodig. Plan daarvoor een apart moment in.

Ik hoop dat je ik waardevolle tips heb gegeven waardoor je productiever en efficiënter kunt werken om tijd te winnen. Mocht je meer willen lezen hierover, dan zijn er 3 boeken die ik aanraad.

Boeken Tips:

  1. De four hour workweek van Timothy Ferriss
  2. Getting Things Done van David Allen
  3. Eat That Frog van Brain Tracy

Over dit onderwerp maakte ik ook een video:

Over de schrijver
Reactie plaatsen