De wet van de aantrekkingskracht toepassen in je business.
26 juli 2017 

De wet van de aantrekkingskracht toepassen in je business.

De Alchemist van Paulo Coelho.

De wet van de aantrekkingskracht wordt in dit boek zo prachtig uitgelegd dat je er niet meer omheen kunt. Een boek dat ik pas in 2016 gelezen heb en waarvan letterlijk de tranen over mijn wangen biggelden. Zo mooi.

Het voelde alsof dit boek voor mij geschreven was. Zoveel herkenning had ik tijdens het lezen. Als jij het gevoel hebt of ooit hebt gehad niet op het juiste pad te zitten of als je gefrustreerd bent of bent geweest over je richting, over je werk of over een diep gekoesterde wens? Dan is dit artikel écht iets voor jou!

 

Auteur Paulo Coelho

Paulo Coelho is een auteur uit Brazilië, geboren in Rio de Janeiro in ’47. Zijn studie rechten staakt hij omdat hij voelt dat dat niet zijn richting is. En na heel wat omzwervingen, reizen en probeersels besluit hij na wat journalistiek werk in ’87 boeken te gaan schrijven. De Alchemist is zijn tweede boek en komt in Brazilië uit in 1988. Pas in 2008 verschijnt de alchemist in Amerika op de New York times bestseller list. Daar blijft het bijna 7 jaar onafgebroken staan.

 

Hoe boeken je mindset kunnen veranderen

De afgelopen jaren heb ik meerdere boeken gelezen die mindblowing waren voor mij. De manier waarop ik dacht en de manier waarop ik nu denk zijn twee werelden. Deze boeken hebben mij gevormd in hoe ik mijn leven nu aanpak en in hoe ik nu denk. De wet van de aantrekkingskracht heeft hierin een cruciale rol gespeeld.

Gek genoeg heb ik dit boek, de Alchemist, lang laten liggen. Hij stond al langere tijd in mijn telefoon als audioboek. Ik liet het liggen omdat ik dacht dat het een ‘gewone roman’ was en ik meer behoefte had aan boeken over zakelijke en persoonlijke groei.

Maar niks is minder waar over dit boek, het staat juist bol van de levenslessen en inzichten over persoonlijke groei. En het is misschien wel het meest belangrijke boek dat ik ooit in mijn leven heb gelezen. (En van veel anderen ben ik sindsdien achter gekomen.)

Wereldwijd zijn er heel wat mensen die beweren dat dit het mooiste boek aller tijden is.

Ik voeg er wel een MITS aan toe. Mits je iets met persoonlijke groei hebt. Anders raakt het denk ik geen snaar, en begrijp je de essentie van het verhaal niet.

Paulo Coelho's de Alchemist en de wet van de aantrekkingskracht

De wet van de aantrekkingskracht uitgelegd door Liesbeth.

Het verhaal..

Een verhaal gaat over Santiago, een herdersjongen uit Andalusië die op reis gaat naar de piramiden om een terugkerende droom over een schat na te jagen. Op zijn reis zijn er meerdere mensen die hem doen inzien dat hij zijn ‘eigen legende’ achtervolgt.

Een eigen legende kan je zien als de reden waarom je hier op aarde bent. Dit is iets waar ik heel erg sterk in geloof. Dat je een reden hebt om hier te zijn. Wanneer weet je of je het juiste pad te pakken hebt? Als je heel erg enthousiast bent over wat je doet. En als je voelt dat je er heel erg gelukkig van wordt.

Ik ben niet gelovig in de zin dat ik in een god geloof. Wel geloof ik in een hogere macht in de vorm van het universum. Op het moment dat ik het in de context van dit boek over god heb omdat dit nu eenmaal zo staat omschreven, dan denk ik daarover als het universum.

En hoe kan je je eigen legende vinden? Ik weet het niet, ik weet alleen dat als je hem negeert zoals ik jaren heb gedaan je er geen leuker mens van wordt. In mijn geval frustreerde het mij, en dus ook de mensen om mij heen. En in mijn geval resulteerde het in een financieel drama.

In een interview hoorde ik Paulo Coelho zeggen; “ik kan op duizenden manieren uitleggen hoe je je persoonlijke legende kan vinden. Overtuigende manieren.”

Maar zegt hij; “ze zullen allemaal niet waar zijn. De reden dat we hier zijn, is een mysterie en blijft een mysterie. Op de dag dat je dood gaat zul je het waarschijnlijk weten. God stelt je op die dag maar één vraag. Did you love enough?” (Heb je genoeg Lief gehad?)

En daarmee bedoelt hij niet ‘slechts’ romantische liefde. Maar in het algemeen. Heb je je hart opengesteld om altijd alles, ieder moment volledig te omarmen? ALLES? Ieder korreltje zand? Heb je volledige liefde getoond? Voor alles en iedereen?

 

De taal van de wereld

Het verhaal van Santiago, in het boek, volgt hem tijdens zijn reis naar de piramiden. Hij heeft als herder geleerd dat er een ritme is. Een taal die ieder schepsel begrijpt. De taal van de wereld. Tijdens zijn reis wordt dit steeds bevestigd en het geeft hem het vertrouwen om te luisteren en kijken naar de voortekenen.

Hoe leer je de taal van de wereld? Hij kan je niet geleerd worden en je kan het een ander ook niet leren. Door fouten te maken. En door op te letten, leer je stapje voor stapje hoe het werkt. In Santiago’s geval waren het de schapen, de wind, de woestijn, een adelaar. En vele andere tekenen die hem de taal van de wereld en dus de wet van de aantrekkingskracht leerde.

 

Als je iets wilt, spant het hele universum samen om ervoor te zorgen dat je je droom verwezenlijkt.

Maar je hebt er één eigenschap voor nodig aldus Coelho, en dat is Moed. Zonder moed reduceer je je wereld. De dingen die je kan uitleggen.

Er zijn meerdere momenten tijdens zijn reis dat Santiago op wil geven. Eén belangrijk moment is als hij de liefde van zijn leven heeft ontdekt. Hij denkt, dit is toch ook mijn schat? Ik wordt heel erg gelukkig hier met Fatima. Het is de alchemist van de Oase waar Fatima leeft die hem voorspelt hoe het hem zal vergaan als hij zijn ‘eigen legende’ negeert. Natuurlijk gaat Santiago verder, en zelfs tot en met de laatste bladzijde gaat het door met de lessen die hij leert.

Het is overduidelijk. Ik ben fan. Maar wat zijn mijn grootste lessen hieruit in combinatie met mijn eigen pad?

Ten eerste: Dat je je nooit moet laten tegenhouden door je eigen belemmerende stemmetjes in je hoofd.

“Dat kan ik niet, daar ben ik te oud/te jong voor. Daar heb ik geen tijd voor, daar heb ik geen geld voor.” Paulo Coelho was veertig toen de alchemist uitkwam, en 60 toen het een bestseller werd. Je bent nooit te oud om iets te doen.

Ten tweede: Angst is er om te overwinnen.

Iedereen heeft angst en dat is maar goed ook want zonder angst zouden we hele roekeloze wezens zijn. Angst waarschuwt ons voor risico’s.
Maar zo nu en dan is angst er zonder gegronde reden. En kan je gerust zeggen: Ik doe het toch, want dit is mijn pad. Hoe angstig het ook is om te volgen.

En ten derde maar misschien wel het allerbelangrijkste: Het universum, en de wet van de aantrekkingskracht.

De wet van de aantrekkingskracht is iets waar ik me pas een aantal jaar van bewust ben en het heeft onbewust al vaker voor me gewerkt in het verleden. In zowel positieve zin als in de negatieve zin.

Waar je aan denkt.

Wat je jezelf vertelt.

Wie je denkt te zijn of worden, bepaalt de richting van je leven.

 

Hoe zet je je koers uit?

Ik zie het als een groot vrachtschip dat op weg is naar een doel. Als jij het doel niet bepaald, dan komt dat schip ooit heus wel ergens aan. De vraag is alleen waar? De richting van het schip kan je niet van het ene op het andere moment compleet veranderen.

Wat je wél kunt doen is bijsturen. Heel langzaam, stukje naar links, stukje naar rechts. Een doel bedenken. De wet van de aantrekkingskracht erbij betrekken. En zo stapje voor stapje de koers uitstippelen.

En komen er onverwachtse dingen op de reis van het schip? Natuurlijk, stormen, golven. Alles om te proberen om het schip van koers te doen veranderen. En het vergt moed om dwars door de storm te gaan. Om op je einddoel af te stevenen. En als je het einddoel dan eindelijk haalt? Wat een  gevoel!

Ik hoop dat je geïnspireerd bent door dit geweldige boek. Over dit onderwerp maakte ik ook een video, bekijk hem hier:

 

Via deze link kan je het boek aanschaffen: De Alchemist

Over de schrijver
Reactie plaatsen