Waardevolle inzichten uit The Alchemist van Paulo Coelho

Waardevolle inzichten uit The Alchemist van Paulo Coelho

In dit blog ga ik het hebben over één van mijn meest favoriete boeken, De Alchemist van Paulo Coelho. Een boek dat ik pas vorig jaar heb gelezen en waarvan letterlijk de tranen over mijn wangen biggelden. Zo mooi ! Het voelde alsof dit boek voor mij geschreven was, zoveel herkenning had ik tijdens het lezen.

Over de schrijver

Paulo Coelho is een auteur uit Brazilië, geboren in Rio de Janeiro in ’47. Zijn studie rechten staakt hij omdat hij voelt dat dat niet zijn richting is. Na heel wat omzwervingen, reizen en probeersels besluit hij na wat journalistiek werk in ’87 boeken te gaan schrijven. De Alchemist is zijn tweede boek en komt in Brazilië uit in 1988. Pas in 2008 verschijnt de alchemist in Amerika op de New York times bestseller list en daar blijft het bijna 7 jaar onafgebroken staan.

Waarom dit boek?

Als jij het gevoel hebt of ooit hebt gehad niet op het juiste pad te zitten of als je gefrustreerd bent of bent geweest over je richting, over je werk of over een diep gekoesterde wens? Dan is dit boek écht iets voor jou!

Gek genoeg heb ik dit boek lang laten liggen , hij stond al langere tijd in mijn telefoon als audioboek. Ik liet het liggen omdat ik dacht dat het een ‘gewone roman’ was en ik meer behoefte had aan boeken over zakelijke en persoonlijke groei.

Maar niks is minder waar over dit boek, het staat juist bol van de levenslessen en inzichten over persoonlijke groei. Het is misschien wel het meest belangrijke boek dat ik gelezen heb in mijn leven ooit en van vele anderen ben ik sindsdien achter gekomen.
Wereldwijd zijn er heel veel mensen die beweren dat dit het mooiste boek allertijden is.

Ik voeg er wel een MITS aan toe. Mits je iets met persoonlijke groei hebt. Anders raakt het denk ik geen snaar, en begrijp je de essentie van het verhaal niet.

Jouw Legende

Omdat ik het misschien wel het allermooiste boek ever vind wil ik jullie vandaag heel graag meenemen in dit verhaal, de alchemist.

Een verhaal over Santiago, en herdersjongen uit Andalusië die op reis gaat naar de piramiden om een terugkerende droom over een schat na te jagen. Op zijn reis zijn er meerdere mensen die hem doen inzien dat hij zijn ‘eigen legende’ achtervolgt.

Een eigen legende kan je zien als de reden waarom je hier op aarde bent. Ik geloof heel erg sterk, dat je een reden hebt om hier te zijn. Wanneer weet je of je het juiste pad te pakken hebt? Als je heel erg enthousiast bent over wat je doet. En als je voelt dat je er heel erg gelukkig van wordt. Ik geloof in een hogere macht in de vorm van het universum. Op het moment dat ik het in de context van dit boek over god heb omdat dit nu eenmaal zo staat omschreven, dan denk ik daarover als het universum.

En hoe kan je je eigen legende vinden? Ik weet het niet, ik weet alleen dat als je hem negeert zoals ik jaren heb gedaan je er geen leuker mens van wordt. In mijn geval frustreerde het mij, en dus ook de mensen om mij heen. Ook resulteerde het bij mij in een financieel drama.

In een interview hoorde ik Paulo Coelho zeggen, “Ik kan op duizenden manieren uitleggen hoe je je persoonlijke legende kan vinden. Overtuigende manieren.
Maar zegt hij, ze zullen allemaal niet waar zijn.
De reden dat we hier zijn is een mysterie en blijft een mysterie.
Op de dag dat je dood gaat zul je het waarschijnlijk weten.
God stelt je op die dag maar 1 vraag.
Did you love enough?
(Heb je genoeg Lief gehad?)
En daarmee bedoelt hij niet ‘slechts’ romantische liefde. Maar in het algemeen. Heb je je hart open gesteld om altijd alles, ieder moment volledig te omarmen? ALLES? ieder korreltje zand? Heb je volledige liefde getoond? Voor alles en iedereen?”

Een droom hebben

In dit boek komt ook goed naar voren waarom het zo belangrijk is om een droom te hebben. De essentie is dat als je iets wilt, het hele universum zich samen spant om ervoor te zorgen dat je je droom verwezenlijkt.

Maar je hebt er 1 eigenschap voor nodig aldus Coelho, en dat is Moed. Zonder moed reduceer je de wereld.

Mijn geleerde lessen

Goed het is je overduidelijk ik ben fan. Maar wat zijn mijn grootste lessen hieruit in combinatie met mijn eigen pad?

Ter eerste, dat je je nooit moet laten tegenhouden door je eigen belemmerende stemmetjes in je hoofd. Gedachtes zoals “Dat kan ik niet”, “Daar ben ik te jong/oud voor”, “Daar heb ik geen tijd voor”, “Daar heb ik geen geld voor”etc. Je herkent het zelf vast ook wel.

Paulo Coelho was veertig toen de alchemist uitkwam, en 60 toen het een bestseller werd.
Oftewel, je bent nooit te oud om iets te doen.

Ten tweede, angst is er om te overwinnen. Iedereen heeft angst en dat is maar goed ook want zonder angst zouden we hele roekeloze wezens zijn. Angst waarschuwt ons voor risico’s.
Maar zo nu en dan is angst er zonder gegronde reden. En op zo’n moment is het essentieel om de moed te hebben om deze angst te overwinnen en je pad te volgen hoe angstig het ook is.

Ten derde, en misschien wel het allerbelangrijkste. De bewustwording van het universum, en de wetten van de aantrekkingskracht. Dit is iets waar ik me pas een aantal jaar van bewust ben en het heeft onbewust al vaker voor me gewerkt in het verleden in zowel positieve zin als in de negatieve zin.

Waar je aan denkt.
Wat je jezelf vertelt.
Wie je denkt te zijn of te worden?
Bepaald de richting van je leven.

Ik zie het als een groot vrachtschip dat op weg is naar een doel. Als jij het doel niet bepaald, dan komt dat schip ooit heus wel ergens aan, de vraag is alleen waar? De richting van het schip kan je niet van het ene op het andere moment compleet veranderen. Wat je wél kunt doen is bijsturen. Heel langzaam, stukje naar links, stukje naar rechts.een doel bedenken. En zo stapje voor stapje de koers uitstippelen.

En komen er onverwachte dingen op de reis van het schip? Natuurlijk, stormen, golven alles om te proberen om het schip van koers te doen veranderen. En het vergt moed om dwars door de storm te gaan om op je einddoel af te stevenen. En als je het einddoel dan eindelijk haalt? Wauw wat een gevoel!!! Zo trots en blij.

De Alchemist ook lezen?

Ik hoop dat je geïnspireerd bent door dit geweldige boek. Mocht je De Alchemist ook graag willen lezen, dan kun je bij bol.com gemakkelijk dit boek bestellen. Vandaag besteld en morgen het boek in je hand.

Nu lijkt het me leuk iets van jou te horen. Ken je het boek al of niet? Misschien ben je zelf ook ooit heel erg op zoek geweest naar wat jou ‘eigen legende ‘ is maar heb je het nooit zo bekeken. Ik hoor het graag in een reactie.

Ik maakte over de  Alchemist ook een video:   https://youtu.be/whM_ED3GmPM

Over de schrijver
Reactie plaatsen